Muistikuvani
talkkunapuurosta oli jostain 80-luvulta eikä kovinkaan ruusuinen. Pikemminkin kaikkea muuta... Jostain
syystä kuitenkin aloin himoita tuota kyseenalaista herkkua ja ostin
vieremäläisen Myllylän tilan talkkunajauhoja kaappiin odottamaan inspiraation
iskemistä. Se sattui sitten iskemään eräänä unettomana yönä kello 4.
Olin
kuvitellut, että talkkunapuuroa haudutellaan tuntikaupalla välillä sekoitellen,
mutta kissan viikset! Ohjeessa luki, että jauhot sotketaan kiehuvaan veteen ja
annetaan hautua kymmenen minuuttia. Pikaruokaa siis! Itse kuitenkin laitoin
puuron "hetkeksi hautumaan" pannumyssyn alle ja nukahdin neljäksi
tunniksi... Puuro kuitenkin palkitsi hauduttamisen aivan mahtavan pehmeällä
maullaan joten hauduttaminen kannatti.
Tässä vielä
virallinen ohje neljälle:
6 dl kiehuvaa
vettä
2 dl
Talkkunajauhoa
Talkkunajauhot
sekoitetaan kiehuvaan veteen. Annetaan hautua kannen alla 5-10 min. Suolaa
lisätään maun mukaan.
Suosittelen
vispaamaan jauhot paukkujen välttämiseksi! Meinaan kokeilla myös pikapuuroa
toimistomalliin, eli otan rasiaan desin talkkunajauhoja jotka maustan kotona
ripauksella suolaa. Lisään töissä siihen 3 desiä vedenkeittimellä kiehautettua
vettä, annan hautua hetken ja nautin herkun voisilmän tai vaihtoehtoisesti
marjojen kanssa. Ihanaa vaihtelua eväisiin tai pikanuudeleihin! Kerron sitten
kuinka kävi :)
Herkkuja ruokapöytään! Senja
PS Mainitsin
ihan tarkoituksella talkkunajauhopussini alkuperän, sillä savolainen ja karjalainen
talkkuna on yleensä ohraa, kun taas hämeessä talkkunassa on kauraa, ohraa ja
jopa herneitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti