keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Talkkunapuuroa

Muistikuvani talkkunapuurosta oli jostain 80-luvulta eikä kovinkaan ruusuinen. Pikemminkin kaikkea muuta... Jostain syystä kuitenkin aloin himoita tuota kyseenalaista herkkua ja ostin vieremäläisen Myllylän tilan talkkunajauhoja kaappiin odottamaan inspiraation iskemistä. Se sattui sitten iskemään eräänä unettomana yönä kello 4.

Olin kuvitellut, että talkkunapuuroa haudutellaan tuntikaupalla välillä sekoitellen, mutta kissan viikset! Ohjeessa luki, että jauhot sotketaan kiehuvaan veteen ja annetaan hautua kymmenen minuuttia. Pikaruokaa siis! Itse kuitenkin laitoin puuron "hetkeksi hautumaan" pannumyssyn alle ja nukahdin neljäksi tunniksi... Puuro kuitenkin palkitsi hauduttamisen aivan mahtavan pehmeällä maullaan joten hauduttaminen kannatti. 



Tässä vielä virallinen ohje neljälle: 
6 dl kiehuvaa vettä 
2 dl Talkkunajauhoa 

Talkkunajauhot sekoitetaan kiehuvaan veteen. Annetaan hautua kannen alla 5-10 min. Suolaa lisätään maun mukaan. 

Suosittelen vispaamaan jauhot paukkujen välttämiseksi! Meinaan kokeilla myös pikapuuroa toimistomalliin, eli otan rasiaan desin talkkunajauhoja jotka maustan kotona ripauksella suolaa. Lisään töissä siihen 3 desiä vedenkeittimellä kiehautettua vettä, annan hautua hetken ja nautin herkun voisilmän tai vaihtoehtoisesti marjojen kanssa. Ihanaa vaihtelua eväisiin tai pikanuudeleihin! Kerron sitten kuinka kävi :)

Herkkuja ruokapöytään! Senja


PS Mainitsin ihan tarkoituksella talkkunajauhopussini alkuperän, sillä savolainen ja karjalainen talkkuna on yleensä ohraa, kun taas hämeessä talkkunassa on kauraa, ohraa ja jopa herneitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti