tiistai 26. huhtikuuta 2016

Oi, oi, lihapullia!

Minäpä kerron teille pienen tarinan pienestä lihapullasta. Varoitan kuitenkin ensin, että tarina sisältää tuotesijoittelua - ilman sitä tarina jäisi hiukan, noh, mauttomaksi. 

Tarina alkaa, kuten monet tarinat alkavat, lihakaupasta, jossa myydään vain kotimaista lihaa. Eräänä päivänä sinne saapui kaksi lihapullatehtailijaa Kuopiosta. He olivatkin mukavia ja reiluja lihapullatehtailijoita, sillä heille kelpasi vain parhaat lihapalat! He tutkivat ja valikoivat kunnes olivat tyytyväisiä ostoksiinsa. Kun lihat oli ostettu ja pakattu autoon, hurauttivat lihapullatehtailijat (joilla on molemmilla muuten sama nimi ja tehtävä, he ovat Eväsmiehet!) hankkimaan muita tärkeitä aineita, kuten sipulia Pekalta, juureksia muilta paikallisilta tuottajilta ja niin edelleen. Lisäaineet, soijan ja turhat allergiaa aiheuttavat tuotteet he kiersivät kaukaa. Niitä ei tarvita, kun tehdään hyvää ruokaa. 


Kun raaka-aineet oli valittu huolella, hurauttivat Eväsmiehet pieneen lihapullatehtaaseensa, jossa he itse jauhoivat lihat jauhelihaksi. Aina kun toinen jauhoi lihaa, teki toinen muita yhtä tärkeitä lihapullahommia; murskasi valkosipulia tai sipulia, pusersi sitruunamehua tai vaikka murskasi mustapippuria morttelissa. Välillä miehet vaihtoivat vuoroja, kunnes joka ikinen pippuri, sitruuna ja lihapala olivat valmiina tärkeään tehtäväänsä - muuttumaan hurjan herkulliseksi lihapullaksi! 


Miehet hurauttivat sekoittimen käyntiin, sekoittivat ja maustoivat herkullisen lihapullataikinan ja paistoivat ensimmäisen lihapullan, jonka tuoksu alkoi leijailla tehtaassa. Kun pullaa oli yhdessä ihasteltu, makusteltu ja havaittu parhaaksi mahdolliseksi, tekivät miehet taikinasta monen monta lihapullaa. Pullat pakastettiin nopeasti, pakattiin laatikoihin ja näin ne olivat valmiita lähtemään maailmalle pelastamaan monta nälkäistä suuta! Loppu. 


Mutta Eväsmiesten taru ei ole lopussa vaan vasta alussa. Pääsin katsomaan kuinka valkosipuli-rosmariinipyöryköitä tehdään. Oli mukava huomata kuinka arvostus ruokaa ja raaka-aineita kohtaan näkyy toiminnassa ja maistuu lopputuotteessa. Aidot oikeat raaka-aineet, lähituottajien tuotteet ja itse tekeminen, siinä on hyvä resepti. Erityisesti mieltä lämmitti se, että mustapippuritkin tosiaan jauhettiin itse - aivan kuten teen kotonakin! 


Pahoittelen, jos et ole pohjoissavolainen, sillä Eväsmiesten tuotteet ovat paikallinen herkku sanan varsinaisessa merkityksessä. Mutta onnittelut kaikki savolaiset! Käykääpä testaamassa Konttiravintola Mortonin (tulee Kuopioon 18.5.!!!) kuuluisia hampurilaisia, siellä on välissä kunnon pihvi! Lihapullia löytyy ainakin Savoniasta aamiaiselta ja Kuopion Kauppahallista. Noh, ok, narrasin, Jyväskylästä löytyy myös. Onnea myös keskisuomi! 

Nam!
-Senja 

"Jos joudut pulaan, riennän auttamaan." Eväsmies



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti