perjantai 8. huhtikuuta 2016

Se päivä kun tiskikone hajosi

Niinhän sitä sanotaan että asioiden arvon huomaa vasta sitten, kun sen asian menettää. No, minä menetin tiskikoneen. Viiden henkilön perheessä menetys on jo tuntuva. 

Ajattelin ensin kirjoittaa ruikutuksen siitä, kuinka kamalaa on kun ei ole tiskikonetta. "Koko ajan pitää tiskata!" "Tiskivuori! OMG!!!" Mutta kuulkaas, kun ei tämä ole laisinkaan kamalaa. Jos ottaisin kirjan ja alkaisin lukemaan, etenkin pienimmän lapsen reseptorit kertoisivat lapselle välittömästi että "Äiti keskittyy, ei ole läsnä - Tee jotain!" Tätä kun on testannut jo 14 vuotta niin alkaa pikkuhiljaa uskomaan, että päivällä lukeminen (tai mitä keskittymistä vaativaa kukin haluaakaan tehdä) on yhtä harvinaista kuin helmen löytäminen simpukasta. Valkoviiniliemessä keitetystä sinisimpukasta. Valkosipulia, persiljaa... Noh, nyt karkaa jo ajatus. 

Mutta kun upotan kädet ihanaan, lämpimään, vaahtoavaan astianpesuveteen saan olla hetken ihan rauhassa. Kukaan ei tule lähelle (etenkään nuoriso, joka vaistoaa vaaran joutua kuivaamaan astioita). Lämmin vesi ja pehmeä vaahto hyväilevät käsiä ja astioiden erilaiset, sileät ja karheat pinnat tuntuvat hyvälle käsissä. Ajatukset laukkaavat kaikessa rauhassa omia polkujaan. En ole koskaan ehtinyt huomaamaankaan, kuinka symmetrisiä kuvioita raastinraudan erilaiset pinnat muodostavat! Tai sitä, kuinka pesuainekupla säteilee sateenkaaren väreissä viinilasin pinnassa. Kaunista! 



Ja kun olen rauhassa tiskannut astiat, pyyhin kädet puhtaaseen pyyhkeeseen ja rasvaan kädet - ihan rauhassa. Ja sormukset kiiltelevät! Enkä tunne pätkääkään huonoa omaatuntoa lämpimällä vedellä läträämisestä - pidän vain huolen siitä, etten ole illalla viimeinen suihkussakävijä, ettei lämminvesivaraajan vesi lopu. :) 

Joten hei hei astianpesukone, lepää rauhassa! 
Toivoo Senja


PS. Käsitiski"pakko" on myös mitä mainioin syy kaivaa kaapista ne ihanimmat isomummin perintöastiat, joita ei saa laittaa koneeseen. Omat lempparini ovat Arabian Kirsikka-kahvikupit ja keltaiset Grapponiat - joista tosin ensiksi mainitut ovat vain harvoin käytössä luettuani Ylen artikkelin vanhojen astioiden lyijypitoisuuksista. Onko sinulla joitain astioita, joita tulee käytettyä turhan harvoin, mutta joista ei oikein osaa luopuakaan? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti