tiistai 12. huhtikuuta 2016

Suomen lapset (ja erityisesti vanhemmat): Nyt metsään!

Eilen, 12.4., vietettiin ensimmäisen kerran valtakunnallista Suomen lasten metsäretkipäivää. Päivän tarkoitus on innostaa perheitä retkeilemään metsissä. Luulisi, että Suomen kaltaisessa maassa metsissä vietettäisiin aikaa rutkasti. Metsässä motoriikka kehittyy, tulee harrastettua liikuntaa huomaamatta ja esimerkiksi tutkitustikin verenpaine laskee jo kymmenen minuutin jälkeen. Siinä on jo paljon syitä, saati sitten se henkisen hyvinvoinnin määrä, ajatusten avartuminen ja kokeminen mitä voi lapselleen retkeilemällä tarjota.

Ruokakin maistuu paremmalta ulkona.

Meillä oltiin harmillisesti kipeinä viime viikonloppuna, joten eilen emme uskaltaneet lähteä omaa grillikatosta pidemmälle. Tällä kertaa grillasimme hampurilaisia. Lähes kaikki ainekset löytyivät Kuopion kauppahallista, jossa mielelläni nykyään asioin kun mahdollista.

Sämpylät ja porkkanakakku löytyivät yhden yön levänneiden laatikosta Kauppahalliin vastikään siirtyneestä lähituottajien tuotteita myyvästä pisteestä. kinuskileivokset jälkkäriksi täältä ja samettisen pehmeä vuohenjuusto sekä Vilho-merkkinen kova lehmänmaitojuusto täältä.





Kiireisenä en valitettavasti revennyt pihvien paistamiseen itse, mutta herkullisen näköistä lihaa olisi kyllä ollut saatavilla. Luomuna ja lähinä ja sekä että. Monta kertaa olen kuullut valitettavan, että Suomessa keittiömestarit eivät liiku toreilla ja halleissa ostoksilla. Syynä lienee toki hinta, Italiassa tai Ranskassa kun torihinnat ovat huomattavasti huokeammat kuin kauppoihin pakatut tuotteet. Monissa maissa "kotimaisuus" ei tosin aina tarkoita turvallisinta tai edes ekologisinta. Siksi tässä kritiikissä pitää olla tarkkana.



Suomessa tuotetuissa raaka-aineissa on lähes aina tuettu turvallista ja verrattain eettistä tuotantoa. Toki meilläkin parantamisen varaa varmaan on, kelläpä ei. Hienoa on minusta silti se, että suomalaista työtä arvostetaan ja hienoa tuotantohistoriaamme vaalitaan. Suomalaiset tuottavat myös puhtaita tuotteita, koska esim. torjunta-aineiden käyttöä oikeasti valvotaan.

Entäs se meidän grillailu? Kuvat puhukoon puolestaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti