maanantai 23. toukokuuta 2016

Uusperheen juhlat, onnistuneet pippalot vai helvetilliset pirskeet?

Kevään tultua alkaa taas juhlakausi. Niin myös meillä. Katraan ensimmäinen aloitti juhlaputken pääsemällä ripille, ja kieltämättä muutaman kerran piti miettiä, kuinkas ne onnistuneet juhlat järjestetäänkään?! Juhlien järjestämisestä on opaskirja jos toinenkin, mutta harva niistä kertoo niistä oikeista kipupisteistä; kuinka saada kaikki rakkaat saman katon alle silloin, kun kyseessä on uusperhe. Parhaimmillaan jopa niin, että vieraistakin osa on uusperheitä. 

Itselleni oli selvää, ettei juhlia järjestetä kummankaan vanhemman kotona ja että kumpikin vanhempi saa osallistua juhlan järjestämiseen. Onneksi lasten isä oli samaa mieltä. Päädyimme vuokraamaan seurakunnalta Poukaman leirikeskuksen takkatuvan. Hinta oli varsin kohtuullinen ja sijainti enemmän kuin idyllinen - kilpailutus todellakin kannattaa. Jopa seurakuntien tiloissa oli suuria hintaeroja, ja siinä vaiheessa kun muutaman tunnin juhlatilan hinta kilpailee viikon etelänmatkan kanssa, kannattaa miettiä - vaikka hinta "sisältäisikin astiat".


Sovimme lapsen isän kanssa löyhät raamit siitä, mitä tuomme juhliin. Jollain toisella olisi ehkä toiminut se, että "minä leivon, sinä maksat", meillä puolestaan oli suvuissa monta innokasta leipuria joista jokainen pääsi loistamaan ja tarjoilusta tuli monipuolinen. 


Kävimme porukalla laittamassa paikat kuntoon edellisenä iltana, jolloin itse juhlapäivälle jäi vain juhliminen.  

En toki ota vastuuta seurauksista, jos jossain toisessa perheessä homma ei välttämättä suju ihan näin mallikkaasti. Pointtini on kuitenkin se, että unohdettaisiin perinteet ja mentäisiinkin rohkeasti niillä askelmerkeillä, jotka omaan tilanteeseen parhaiten sopivat. Vaikka näin: 


  • Anna juhlan sankarin tehdä vieraslistansa ja kunnioita sitä. Jos et itse ole juhlan aihe, niele kiukkusi, unohda kaunasi ja tee kaikkesi, että sankarin juhlasta tulee hyvällä tavalla ikimuistoinen. Keskity niihin, jotka tulevat paikalle, älä niihin jotka jättävät juhlan väliin. Ole ystävällinen kaikille. Saat siitä vähemmän traumoja kuin se, joka turhaan odottaa kutsua juhliin.
  • Hanki ulkopuolinen, neutraali, tarpeeksi iso tila
  • Anna kaikkien halukkaiden osallistua juhlan järjestämiseen omalla tavallaan ennalta sovittujen raamien puitteissa (vaikkapa niin että "sinä tuot suolaiset, minä makeat, käykö näin?"), ettei kenenkään tarvitse tuntea itseään ulkopuoliseksi. Jos olet ainoa joka tarjoiluja päätyy tekemään, huomioi kuitenkin edes toinen vanhempi niin, että "hyväksytät" suunnitelmasi hänellä. Jos siis on tilanne, että toista vanhempaa tai muuta läheistä kiinnostaa millään tavoin...
  • Toinen vanhemmista hoitaa juhlatilojen yms varaukset, pitää toisen  ajantasalla, hyväksyttää ideat ja tilavuokrat yms. pakolliset maksut jaetaan.
  • Kahvia ei ole pakko kierrellä kaatamassa vieraiden joukossa (jos et halua), pumpputermarikin toimii - tai neutraali, ulkopuolinen keittiöhenkilö. Meillä oli molemmat.  
  • Jos tiedät, ettei homma tule toimimaan, tingi juhlien kestosta. Mieluummin hyvin sujunut kahvihetki rakkaiden kesken vaikka kahvilassa kuin viikonlopun kestävät pohjalaishäät, joissa homma menee jossain vaiheessa painiksi. 
  • Jos tilanne on räjähdysherkkä, ei kukaan kiellä porrastamasta vieraita tai järjestämästä vaikka erillistä päivä- ja iltajuhlaa eri vieraineen. 
  • Keskity oleelliseen, älä "lillukanvarsiin". 


Mukavia juhlahetkiä! - Senja


2 kommenttia:

  1. Huikeaa, Senja! Noita vinkkejä lienee hyvä käyttää myös kotona sen toisen puoliskon kanssa. Meillä minä olen se, joka järjestää ja leipoo ja touhuaa ja miettii ja joudun muistuttaa itseäni siitä, että miten hyvä on kuitenkin keskustella puolison kanssa ainakin isommat linjat selviksi ennen kuin aloittaa huhkimisen. Silloin välttyy yllätyksiltä: ai, meillä ei olekaan makaronisalaattia tai tavallista kermakuorrutteista täytekakkua, vaikka juhlissa on a i n a sellaisia. Niin. Juhlia voi niin monella eri tavalla.

    Meillä juhlitaan tällä viikolla pienimuotoisesti valmistujaisia. Kysyin jo, millaista kakkua sankari toivoo. Kuulemma Brita-kakkua, jossa on kiiwiä ja mansikoita päällä. Muuten saan vapaat kädet. Syyhyän päästä tekemään uusia täytekokeiluja 😊

    VastaaPoista
  2. Juu, ehkä se toisen puoliskon - oli se saman katon alla tai ei - kanssa neuvottelu on näissä tällaisissa se kaiken a ja o. :)

    Mukavia kokeiluja, itsekin meinasin kokeilla tehdä raparperilunta sokerittomana!

    VastaaPoista