torstai 14. huhtikuuta 2016

Onnistuminen ekalla yrityksellä - huippua!

Lupasin aikaisemmin testata lehtikaalisipsejä, noita männäaikojen hittituotteita. Olen syönyt niitä aiemmin äidin tekemänä, mutta itse en ole uskaltautunut kokeilemaan, lähinnä koska ohjeessa varoitellaan siitä että ne palavat helposti. Jostain kumman syystä tällaiset ohjeet tarkoittavat kohdallani sitä, että kärähtää - aivan takuuvarmasti. (Sama koskee varoituksia pohjaanpalamisesta, hellalle kuohumisesta tai oikeastaan mitä tahansa keittiövaroitusta. Toisaalta taas ohjeet ilman varoituksia tuppaavat onnistumaan paremmin, tekeeköhän alitajunta kepposiaan? Sitä vaan tekee rennosti eikä stressaa turhia ja onnistuu siinä sivussa!) 

Päätin noudattaa äidin takuuhelppoa ohjetta: kipataan pussillinen lehtikaalia kulhoon, kaadetaan päälle loraus öljyä ja sekoitetaan käsin. Kipataan komeus pellille, levitellään ohueksi kerrokseksi, suolaa pintaan ja uunin 25-30 minuutiksi  150 asteeseen. Hifisti maustaisi sipsinsä yrteillä, chilillä tai vaikka sitrusmehulla, tumpelo ei ala sooloilemaan. Vahdin sipsejä paiston loppuvaiheessa nenä lähes kiinni uuninluukussa ja tadaa - ne onnistuivat! Yhdestä pussillisesta (125g) lehtikaalia tuli kuitenkin vain iso kahvikupillinen sipsejä! Tosin kokki söi varmaan kourallisen suoraan pelliltä maistelupalasina... 



Googlailin lehtikaalia ja selvisi, että lehtikaali on oikea vitamiinipommi. C- ja E-vitamiinia, rautaa, karoteenia... Söin sen loppukupillisen sipsejä kerralla, joten ainakin tämän päivän vitamiinin tarpeeni lienee tyydytetty? (Joskin ehkä myös rasvan ja suolan tarve, mutta en ajattele niitä nyt!) 


Onko kukaan kasvattanut lehtikaalia itse kasvimaalla tai lavalla ja millä menestyksellä? Vaatiiko se paljon huoltoa, hoitoa, nyppimistä ja kastelua, vai sopisiko se myös aloittelevalle puutarhurille, jolla onnistuvat lähinnä ruohosipulin, persiljan ja perunoiden kasvatus? Utelee Senja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti